Freelance

Naast taalwetenschapper ben ik freelance schrijver. Dat schrijverschap uit zich op drie manieren.

Over of met taal

Ik heb een aantal dingen geschreven samen met Sterre Leufkens. Zo interviewden we promovendi als Oscar Strik en Femke Swarte voor de rubriek Het onderzoek van van OnzeTaal. Voor De Standaard schreven we in 2013 een paar artikelen over taalspelletjes (hier). Ook hebben we een stuk geschreven voor de Volkskrant, over anglicismen.

Ik schrijf en schreef over taal voor verschillende blogs, zoals Bridging the Unbridgeable en Neerlandistiek.nl. Voor de nieuwsbrief van Neerlandistiek voor de Klas vul ik de serie Uit de Tijdschriften. Af en toe doe ik een vertaalklusje, maar alleen als het iets leuks is, en als het niet te omvangrijk is. Het laatste wat ik deed was de website van Vincent van Amsterdam. In een grijs verleden (2012-2013) schreef ik voor The Angler, het studentenblad van de opleiding Engelse Taal en Cultuur in Leiden, wat stukken over taal. Vreemd om terug te lezen, ik herinner me niet eens dat ik het voortbracht…

Over muziek

Ik schrijf graag over muziek: zo komen mijn twee grote passies samen. Ik heb een paar losse stukken geschreven, zoals een stuk over Nederlandse componisten in de 20e eeuw voor het Leids Amateurkunstfestival. Op dit moment doe ik dat vooral door cd-boekjes te schrijven voor 7MNTN, een eigenzinnig label voor klassieke muziek. Een van de leukste dingen vind ik dit om te doen: praten met inspirerende musici zoals Trio Cortado, Van Amsterdam Duo, Screenshot 2017-03-17 11.16.58Tobias Borsboom en Maria Fiselier, en hun verhaal op papier zetten. De boel wordt vervolgens schitterend vormgegeven door Herco Dijk van Studio Kraft en bevat waanzinnige opnames van Frerik de Jong. Enorme aanraders, alle cd, zoals die hiernaast van Duo Amsterdam.

Over andere dingen

Dit gedeelte van mijn portfolio is lekker kort, omdat vrijwel alles wat ik ooit schreef over taal of muziek ging. Wel schreef ik in 2012-2013 opnieuw voor The Angler een paar verslagen over mijn verblijf in Sydney. De stukken schreef ik als een soort stijloefening, waarbij ik probeerde zo staccato mogelijke zinnen te maken. Voor West, het magazine van VNO-NCW West schreef ik een paar jaar geleden een artikel over autonome steden. Hele interessante oefening, ver buiten mijn normale schrijfsels, maar daarom heel leerzaam om te doen.