Over mij

Wat ik doe

profielVier dagen in de week ben ik promovendus aan de Radboud Universiteit. Daar doe ik onderzoek naar de relaties tussen taaladvies en taalwerkelijkheid. Ik bestudeer o.a. de ontwikkeling van taaladvies in de 20e eeuw, en ik doe corpusonderzoek om de variatie voor betwiste grammaticale constructies in kaart te brengen. Hier staat meer over mijn onderzoek. De vijfde dag in de week besteed ik aan het schrijven van boeken en blogs, en soms aan incidentele projecten. Ook doe ik weleens wat academisch onderzoek dat buiten mijn promotie valt. In 2018 verschenen van mijn hand Het Groot Nederland Vloekboek en het bijbehorende Groot Vlaams Vloekboek bij Lannoo (dat ik maakte met Fieke van der Gucht, Willem van Beylen en Robbe Verlinde). Sinds het najaar van 2018 heb ik om de week een taalcolumn bij De Ochtend van 4 op Radio 4.

Wat ik deed

Mijn promotie begon in november 2016, in 2003 was ik klaar met de middelbare school. In de dertien jaar daartussen heb ik niet stilgezeten. Ik heb een bachelor klarinet afgerond aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en later haalde ik diploma’s voor een bachelor Engelse Taal en Cultuur en een Research Master Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden. Ik heb een jaar als klarinettist gewerkt in Jordanië, ik heb een semester in Australië gestudeerd. Als junior-onderzoeker en onderzoeksassistent bij het Meertens Instituut heb ik respectievelijk onderzoek gedaan naar taalkeuze in Nederland (zie hier) en naar culturele transmissie in volksverhalen en sprookjes (en sprak ik verhalen in voor drie wandelroutes). Als onderwijsassistent bij de Universiteit Leiden heb ik meegewerkt aan de MOOC Miracles of Human Language, die inmiddels door meer dan 150.000 mensen is gevolgd (en daarmee de succesvolste cursus van Leiden is). Als studentassistent heb ik multiple choice-vragen over Sociolinguïstiek beoordeeld, heb ik moeder-kindinteractie getagd, en heb ik promoties begeleid binnen de Academie der Kunsten. Op mijn LinkedIn-pagina staan wat meer details over de academisch relevante baantjes. Voor mij echter geen ivoren toren: ik heb ook o.a. gewerkt als docent Engels op een middelbare school, als muziekdocent, barman, nachtportier en marktkoopman.

Profiel

Wetenschap kan en mag niet los staan van de maatschappij. Om die reden probeer ik onderzoek te doen dat inhoudelijk aansluit bij maatschappelijke thema’s. Ik denk dat ik met mijn huidige onderzoek daar goed mee bezig ben.

Daarnaast denk ik dat het voor beide partijen gezond en vruchtbaar is wanneer er een dialoog is. Ik zoek die dialoog onder andere op door over mijn onderzoek en mijn leven als jonge wetenschapper te bloggen. Ik hoop in de toekomst ook op andere manieren niet-wetenschappers te betrekken bij mijn onderzoeksactiviteiten.