Waarom een onderzoeksblog?

Welkom op het het onderzoeksblog van mijn promotieonderzoek. Ik snap best dat je je afvraagt wat ik hier eigenlijk ga doen, en waarom ik het doe. Ik ben de beroerdste niet: daar wil ik best wat meer over vertellen.

In november 2016 begon ik met mijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit. Dat richt zich op de relatie tussen taaladvies en taalverandering. Ik denk dat het behoorlijk interessant onderzoek is, en ik durf zomaar te denken dat anderen hier hetzelfde over denken. Dat is reden 1 om dit blog te beginnen: ik denk dat het mensen zal interesseren.

Er zijn meer redenen voor dit blog. Zo vind ik het sowieso belangrijk dat mensen, taalwetenschappers en niet-taalwetenschappers, weten wat ik doe. Het is voor iedereen het beste als de kennis die ik vergaar vrij beschikbaar is. Niet alleen voor het grote publiek, maar ook voor mij. Op het nut van wetenschapscommunicatie, zowel voor onderzoeker als niet-wetenschapper, kom ik graag nog eens op terug. Voor nu is het genoeg dat ik ervan overtuigd ben dat mijn onderzoek bijzonder geschikt is voor discussie en overdracht. Reden 2.

Reden 3 is dat ik wil laten zien hoe een promovendus / (taal)wetenschapper eigenlijk te werk gaat. Ik denk (maar dat is ook maar een vooroordeel) dat er veel mensen zijn die een inaccuraat beeld hebben van taalwetenschap en van wat een taalwetenschapper de hele dag doet. Ik vind het belangrijk dat mensen weten hoe het echt zit. Ik wil dat mensen beslissingen maken op basis van juiste kennis, en ik hoop mijn bijdrage te leveren aan de verspreiding van die kennis. Overigens: ik bedoel hier niet mee dat je het altijd met mij eens moet zijn, omdat ik als wetenschapper de Waarheid verkondig. Nee hoor, je mag het grondig met me oneens zijn. Maar ik wil wel dat je jouw standpunt dan onderbouwt.

Reden 4 is nogal egoïstisch. Ik ga dit blog volschrijven omdat ik dat fijn vind. Ik wil graag output leveren. Ik leer heel veel van het leveren van output. Ik verwerk informatie beter, ik begrijp dingen beter, en ik leer beter schrijven. Dit is op dit moment de belangrijkste reden, want de kans bestaat best dat niemand dit blog gaat lezen. Dat zou jammer zijn, maar gelukkig heb ik er zelf dan nog wat aan gehad. Toen ik met Milfje begon had ik hetzelfde uitgangspunt, en kijk eens waar dat me heeft gebracht.

Ik heb een tijdje nagedacht over de stijl waarin ik mijn berichten hier zou verpakken. De stukjes op mijn andere blog, de Taalpassie van Milfje, zijn soms in een persoonlijke stijl, met veel woordgrapjes. Niet iedereen waardeert dat, en dat is prima. Hier wil ik toch een wat afstandelijkere stijl betrachten, maar helemaal zonder tong-in-wang zal het allemaal niet gaan. Zoals de schorpioen zei tegen de kikker: “Ik kan het niet helpen, het is mijn aard.” Veel plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s